Institutul „Matei Balș” a fost ales la Roma, de Societatea Europeană de Cercetare a Calității, printre primele 22 de institute din lume după satisfacția utilizatorilor și a beneficiarilor, fiind totodată una dintre cele două unități medicale distinse cu Premiul internațional de diamant.
Premiul a fost acordat în urma evaluării activității de cercetare, care a fost făcută de Societatea Europeană de Cercetare a Calității.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală și Institutul pentru Pediatrie Cardiologică din Bosnia sunt singurele cu profil medical care au primit această distincție.
Premiul a mai fost acordat unor unități din Germania, Marea Britanie, Italia, Bosnia, Bosnia, Japonia, Canada, Mozambic și Angola, în unele cazuri fiind vorba chiar despre două instituții din aceeași țară. Profilul institutelor premiate este de cercetare în domeniul agriculturii, IT , management etc.
„Când primești un premiu internațional, lucrurile nu se rezumă la medalie și diplomă, ci te responsabilizează. Nouă ni s-a cerut să responsabilizăm personalul. Sper ca, în contextul noii legi (a sănătății – n.r.), să putem să responsabilizăm și să motivăm personalul mai mult decât o facem acum, când le plătim cursurile de pregătire și deplasările pentru pregătire”, a declarat, miercuri, managerul de la „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Pentru a fi acreditat internațional, Institutul „Matei Balș” va suferi mai multe schimbări, una dintre acestea vizând atitudinea și mentalitățile. „În primul rând, vom dezvolta un puternic centru de cercetare clinică pediatrică, după standarde internaționale. Este vorba despre farmacogenetica, adică să determinăm profilul genetic al pacientului, să predictăm modul în care un pacient va reacționa la un tratament sau riscul de a face o alergie severă la tratament. Acreditarea internațională este diferită de cea din România, pentru că este axată eminamente pe satisfacția și siguranța pacientului”, a explicat Cercel.
În România, acreditarea se referă, în proporție de 80 la sută, pe management și pe achiziții, în timp ce, la nivel internațional, este vorba despre diagnostic în timp util și tratare. „În viitor, cam în doi ani, am vrea ca 40 la sută să fie cazuistică grea, dificil de tratat, iar aceasta să devină dominantă la nivelul institutului”, a mai spus Streinu Cercel.
Potrivit directorului de la „Matei Balș”, la sfârșitul săptămânii trecute, institutul a avut 12-13 cazuri care puteau fi tratate de medicul de familie, pentru că era vorba despre înțepături de insecte. „Dacă am face un institut în care să nu mai introducem uzura, acesta ar fi degrevat de 40 la sută din activitate, adică de niște cazuri ușoare, sute fiind înțepături de insecte, căpușe…Nu au de ce să ajungă astfel de cazuri la un institut național”, a mai spus medicul.